Je hebt een nieuwe website! Pffff, daar ben je wel klaar mee voor de komende 10 jaar. Maar is dat wel zo? Hoe lang gaat een website eigenlijk mee?
Op de vraag wat de levensduur is van je website is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Dit is van vele factoren afhankelijk maar gelukkig heb je daar wel wat invloed op. In dit artikel vertel ik je wat de factoren zijn en wat je kan doen om de levensduur te beïnvloeden.
De levensduur van je website
Uit onze ervaring is de levensduur van een website tegenwoordig 3 à 4 jaar. Of dan is een website in ieder geval toe aan groot onderhoud. Dat betekent een nieuw thema, vervanging van content builder of een totaal re-design.
De verschillende factoren die invloed hebben op het verouderen van een WordPress website zal ik hieronder uitleggen.
Techniek
De technische ontwikkelingen gaan tegenwoordig snel. De omgeving van je website (browser, server) verandert constant. Je website moet zich hieraan aanpassen om goed te blijven werken. Hiervoor komen updates uit van het systeem en de gebruikte plugins. Door deze goed bij te houden wordt levensduur van je website verlengd.
Tip: kijk bij Gereedschap > Sitediagnose om te kijken of er notificaties zijn om de site te verbeteren.
Thema
Je WordPress website is door middel van een thema opgezet. Dit thema zal regelmatig met updates komen om aanpassingen aan code en functionaliteit door te voeren. Zolang het thema dus met updates komt zal je website goed blijven functioneren.
Maar dat is niet altijd het geval. Bij het uitkiezen van een thema wordt dan ook altijd gekeken naar hoe vaak een thema is verkocht. Dit is een indicatie hoe lang een thema blijft bestaan. Maar het is helaas geen garantie. Veel thema’s houden na verloop van tijd op met het uitgeven van updates. Op deze manier raakt je website verouderd en zal het thema vervangen moeten worden.
Content builder
De content van je website is waarschijnlijk vormgegeven door een content builder. Was drie jaar geleden WP Bakery een goede keus, is deze content builder nu verouderd en ingehaald door andere content builders met meer functionaliteit en modernere technieken. Ook hier geldt dat het kan gebeuren dat de gebruikte content builder geen updates meer uitgeeft waardoor die dus veroudert en vervangen moet worden.
Dus is het kiezen van een content builder met een verwachte lange levensduur aan te raden. Maar aangezien je niet in de toekomst kan kijken is dit geen makkelijke taak. In deze tijd zou Gutenberg een goed advies zijn. Deze content builder is de standaard content builder van WordPress dus kan je verwachten dat deze goed onderhouden en actief ontwikkeld wordt of gaat worden. Maar vooralsnog is Gutenberg in ontwikkeling en kan de content builder nog niet zoveel als bijvoorbeeld Elementor.
Wij werken nu vaak met Elementor omdat het een krachtige content builder is met veel functionaliteiten. Maar het kan zijn dat ook deze content builder over 4 jaar verouderd is en niet meer onderhouden wordt. Het voordeel van Elementor is wel dat er na deactivatie geen code achterblijft in de content. Je hoeft dan geen shortcodes te verwijderen voordat je je content weer gaat opmaken met een andere content builder.
Uiterlijk
Net als de techniek verandert ‘wat we mooi vinden’ ook snel. Je bedrijf ontwikkelt en professionaliseert zich waardoor het ontwerp van je website op een gegeven moment niet meer bij je bedrijf past.
Je kan er dan voor kiezen om de vormgeving van je huidige website aan te passen. Je past dan de huidige techniek aan je nieuwe vormgeving aan en je website kan er weer even tegen.
Maar het kan ook het punt zijn dat je besluit de hele website te reviseren qua techniek en ontwerp. Een frisse nieuwe start voor je website!
Beveiliging
Je website loopt voortdurend gevaar door bedreigingen van buitenaf. Hackers en/of botjes die malafide code op je site willen zetten is een constante dreiging. Om deze buiten de deur te houden moet de beveiliging van je website goed zijn. De technieken om websites te beveiligen veranderen over de tijd, het is het zaak om deze goed bij te houden.
Het installeren van een beveiligingsplugin kan een oplossing zijn. Een goede plugin zal steeds met vernieuwingen komen en zo is het aan te raden meldingen hiervan bij te houden en eventuele verbeteringen door te voeren. Dit zal de levensduur van je website aanzienlijk ten goede komen.
Schaalbaar
Je bedrijf groeit en je website groeit mee. Vaak zijn aanpassingen prima door te voeren in je website maar het kan zijn dat je tegen restricties aanloopt in je huidige techniek en dit kan betekenen dat de website vernieuwd moet worden.
Conclusie
Belangrijk is dat je kiest voor een techniek die het vooruitzicht heeft lang mee te gaan. Met WordPress zit je dan goed, maar met de keuze van het thema en content builder moet je opletten. De levensduur van je website kan je verlengen door deze regelmatig te updaten en te onderhouden, want net als jij heeft je website gewoon wat liefde en aandacht nodig ❤️
Geen tijd of zin om het onderhoud van je website zelf te doen? Laat Firma Netjes het je uit handen nemen.