MacOs Catalina (10.15), installeren of nog even wachten?

Dit bericht wordt niet meer aangepast.
Laatste update: zaterdag 23 november 2019

Mid oktober 2019 is het nieuwe operating systeem Catalina van Apple (MacOs 10.15) uitgekomen. Apple komt jaarlijks met een upgrade van de systeemsoftware voor zogenaamde desktop computers. Met de komst van Catalina heeft Apple besloten een paar stevige wijzigingen door te voeren. 

Catalina wordt niet automatisch geïnstalleerd, daar moet je zelf opdracht voor geven, ook al heb je automatische updates aan staan.

Deze upgrade heeft uiteraard z’n voordelen, zeker als je ook van andere Apple apparaten gebruik maakt (iPhone, iPad, AppleTV, etc) en wilt dat deze met elkaar in sync staan. Maar voordat je overgaat tot een upgrade is het verstandig onderstaande even door te lezen.

Oudere computers
Niet alle oudere Macs zullen worden ondersteund, kijk eerst links boven bij het Apple logo (Over deze Mac/About this Mac) wat voor computer je hebt.

Om via de officiële weg de upgrade te installeren moet je computer minimaal het volgende bouwjaar aan geven:

  • MacBook Air (mid 2012 of nieuwer)
  • MacBook Pro (mid 2012 of nieuwer)
  • MacBook (Early 2015 of nieuwer)
  • MacMini (Late 2012 of nieuwer)
  • iMac (Late 2012 of nieuwer)
  • iMac Pro (2017 of later)
  • Mac Pro (2013 of later)

Mocht je computer ouder zijn, dan is er in veel gevallen toch nog een mogelijkheid om upgrade te installeren via speciale unsupported Mac software, alleen deze heb ik op dit moment van schrijven nog niet getest en vergt bredere kennis over je Mac. Voorzichtigheid is hier geboden, zeker als je erg afhankelijk bent van je computer.
Voordat je nu gaat upgraden, lees nog even verder!

Software die niet bij MacOs wordt geïnstalleerd 
Alle zogenaamde 32 bits software, zal nooit meer worden ondersteund in Catalina.
Niet alle software van derden wordt op dit moment ondersteund in Catalina. Het is belangrijk dat je goed bekijkt welke software je regelmatig gebruikt en of deze compatible is met Catalina. Gebruik je nog een verouderde versie van Office (bijvoorbeeld 2011) of Adobe software (denk aan Photoshop, Illustrator, InDesign en Acrobat), dan zal deze niet worden ondersteund en heb je een nieuwere versie nodig.

Bij twijfel, software opzoeken in Google (bijvoorbeeld zoek: Photoshop Catalina), want meeste software ontwikkelaars geven aan of hun software al compatible is of vanaf welke versie dit het geval is.

Hier een voorbeeld van wat er gebeurt als je upgrade en nog verouderde versies draait van Office en Adobe. De programma’s zullen niet meer werken. Hou er rekening mee dat software upgrades om een vernieuwde licentie zullen vragen en dat je die zult moeten aankopen.

Getest en werkend mits alle updates zijn gedaan:

Microsoft Office 365
Adobe CC
Ableton Live 10.1.2 
Native Instruments

Muziekproductie software en dj tools

Inmiddels zijn de meeste ontwikkelaars met updates gekomen voor Catalina. Native Instruments heeft grootste deel van software compatible gemaakt (m.u.v TRAKTOR PRO 2 en TRAKTOR Z2.

DJs opgelet, Pioneer Rekordbox is nog niet volledig compatible met Catalina. Er kan nog geen automatische connectie gemaakt worden met Apple Music (voorheen iTunes).

Beveiliging (Virus, Malware, Spyware en Ransomware)|
Macs kunnen geïnfecteerd raken en het is daarom belangrijk dat je je computer beveiligd als je veel bestanden download van sites en of programma’s (zoals torrent of ander sharing applicaties) waar je de daadwerkelijke oorsprong niet van kent.

Uiteraard kan er ook via mail rommel binnen komen, dus voorzichtigheid is geboden als je afzender niet vertrouwd of een vaag bestand binnen krijgt. Bij twijfel geen bestanden openen.

Mocht je je computer willen scannen op rommel, download dan Malwarebytes en scan je computer na installatie. Deze software kan je in gratis versie draaien, dan is er geen real time controle en zal je zelf handmatig de scan moeten uitvoeren. Problemen worden door deze software ook in gratis versie opgelost.

Mocht je een realtime oplossing willen hebben, dan is Webroot een goede oplossing (zowel MacOS als Windows), maar is niet gratis. Deze software is een stuk minder zwaar dan de meeste beveiligingprogramma’s zoals bijvoorbeeld Norton, Malwarebytes, Kaspersky en McAfee. Je kan dit zelf aankopen en installeren of je kan het door ons laten doen. Firma Netjes is managed service provider bij Webroot. In het geval je bij ons Webroot afneemt, monitoren wij of er problemen zijn gedetecteerd en of er iets opgelost dient te worden (dit gaat op afstand). Je kan in dit geval niet zelf Webroot openen. Jaarlijkse kosten van deze software is op dit moment ongeveer 20 euro per jaar per apparaat. 

Hoe goed je ook beveiligd er is nooit een 100% garantie te geven dat je computer niet geïnfecteerd kan raken, dus blijf voorzichtig!

Webroot is inmiddels beschikbaar voor Catalina.

Mocht je hulp nodig hebben met je computer, neem gerust contact met ons op.

Benieuwd of we wat voor je kunnen betekenen?

Misschien ook interessant

Een Google account aanmaken

Om Google producten te koppelen zoals Search Console en Google Analytics heb je een Google account nodig. Hier een uitleg hoe je deze aanmaakt. Ga naar https://www.google.com/intl/nl/account/about/ en klik op

Lees meer »

Benieuwd of we wat voor je kunnen betekenen?

Copyright All Rights Reserved © 2003 – 2024