Foto’s aanpassen om op je website te plaatsen

Laatste update: 16-01-2023

Een website heeft beeld nodig. Door de tekst op je site te combineren met beeld wordt deze leesbaarder. Ook Google hecht daar waarde aan. Maar naast de keuze welk beeld je gaat gebruiken moet je beeld ook aanpassen, zodat het de laadtijd van je website niet trager maakt. 

Beeldformaat aanpassen

Als je beeld koopt op een stock site, laat maken of zelf maakt, is het beeld vaak groot van formaat. Nadat je het beeld hebt uitgekozen, moet deze dus op het juiste formaat gemaakt worden. 

Hoe je het beeld gaat gebruiken op je site geeft aan welk formaat goed is.

Full width

Wordt het beeld full width (zo breed als het browserscherm) weergegeven, dan is een afmeting van 1920 px breed goed. Is het beeld smaller, dan zal deze op grote schermen uitgerekt en van mindere kwaliteit worden. 

In content met lightbox

Gebruik je het beeld in de content (de tekst op een pagina of bericht) en wil je het vergroten met een lightbox dan maak je het 1000 of 1200 px. Je kan zelf testen welk formaat je goed vind werken. 

1200 px
1000 px

In content zonder vergroting

Gebruik je het beeld in de tekst en hoeft het niet te vergroten? Dan is 800 px breed voldoende.

Waarom 800px? Voor de laadtijd is het het beste het beeld zo groot te maken als dat het getoond wordt op de site. Maar omdat de site responsive is, is dat vaak niet overal hetzelfde. 

De content van de site is vaak opgebouwd uit kolommen. Als het browserscherm kleiner wordt komen deze kolommen onder elkaar te staan. Dat gebeurt meestal rond 768 px breed. De kolom wordt dan 100% breed weergegeven en de content daarin dus ook.

Het beeld hierboven zal dan ook op schermen kleiner dan 768 px  100% breed worden weergegeven. Is het beeld maar 400 px breed, dan zal deze uitgerekt en vaag worden. Vandaar het advies om beelden minstens 800 px breed te maken. 

Afbeeldingsgrootte aanpassen

Naast dat het beeld qua formaat aangepast moet worden, moet ook de grootte van het bestand verkleind worden. Dit betekent dat je het procentueel moet opslaan om het gewicht zo klein mogelijk te maken. Dit kan met photoshop of de gratis online variant pixlr.com. Hieronder een uitleg hoe je een beeld aanpast in pixlr.

Bestandstype opslaan

Beeld kan in verschillende bestandstypes worden opgeslagen (jpg, gif, png, etc). Veel mensen vinden het makkelijk om beeld in png op te slaan, omdat het er dan goed uitziet of omdat je computer dat nu eenmaal zo doet. Je houdt er dan geen rekening mee dat de bestanden dan onnodig erg groot worden en dat is slecht voor de laadtijd van je site.

Wij adviseren je de volgende bestandstypes te gebruiken:

webP:
Te gebruiken bij foto’s.
Formaat is ontwikkeld door Google. Het maakt gebruik van beeldcompressie en maakt afbeeldingen gemiddeld 39% kleiner dan beelden opgeslagen met de veelgebruikte standaard JPEG-compressie tot 45% kleiner dan PNG.

jpg of jpeg:
Te gebruiken bij foto’s.
Nog altijd meest gebruikte bestandstype en in meeste fotobewerking apps beschikbaar. Niet erg geschikt voor gebruik van grafieken, lijnen of letters.

gif:
Te gebruiken bij grafieken, lijnen en letters.
Gebruik van foto’s wordt afgeraden.

png:
Te gebruiken bij foto’s met grafieken, lijnen en/of letters en/of als deel van beeld transparantie nodig heeft. Let op, bestanden worden snel te groot voor website gebruik.

Handleiding afbeeldingsgrootte aanpassen met Pixlr

Open https://pixlr.com/nl/editor/ in je browser. Je hebt keuze uit twee editors. Voor het verkleinen van beeld is Pixlr X voldoende.

Open de afbeelding die je op je website wilt gebruiken door op Open beeld  te klikken. Je kunt bestanden ook slepen of plakken om deze met Pixlr te bewerken. 

Beeld verkleind opslaan

Klik op Bewaar rechts onderin. In het scherm dat opent kan je de afmeting en gewicht van het beeld aanpassen. 

Geef het beeld een duidelijke naam en kies welk bestandstype het moet zijn.

Pas de afmeting van het beeld aan bij Breedte beeld. de hoogte past zich aan aan de ingevoerde breedte. 

Pas de kwaliteit van het beeld aan om de grootte te bepalen. Hoe minder de kwaliteit hoe lichter het beeld is. de grootte van het beeld is te zien onder de knoppen. Voor beeld in de content moet dit max 100 kb zijn. Is het een achtergrondbeeld of een full-width beeld dan kan je tot 300 kb gaan. 

Klik op Download om het beeld op je computer op te slaan.

Beeld uitsnijden

Het is ook mogelijk een beeld op het juiste formaat bij te snijden. Dit doe je door op het icoontje Uitsnede te klikken. 

Je kan de Breedte en de Hoogte ingeven en met je muis het kader goed zetten. Je kan hele kader ook aanpassen door met de muis een hoek van het kader te pakken en deze te verslepen. Als de uitsnede goed is klik je op Toepassen

Geef je beeld goede naam

Als je het beeld opslaat, geef het dan meteen een goede naam. Soms zie je de naam van een afbeelding (als tooltip als je met je muis eroverheen gaat). Fijn als daar het onderwerp van het beeld staat, en niet IMG_9808_1.jpg. 

Maar ook Google hecht waarde aan de naam van het beeld. Geef het dus een relevante naam met het liefst een zoekwoord erin. 

Verder:

  • verander spaties in koppeltekens –
  • gebruik geen underscores, hoofdletters, onnodige tekens of speciale tekens zoals é. 
  • gebruik maximaal 3 of 4 woorden.

Nu kan je het beeld uploaden en invoegen op de website. Zo blijft je website snel en goed voor Google. 

Benieuwd of we wat voor je kunnen betekenen?

Misschien ook interessant

Een Google account aanmaken

Om Google producten te koppelen zoals Search Console en Google Analytics heb je een Google account nodig. Hier een uitleg hoe je deze aanmaakt. Ga naar https://www.google.com/intl/nl/account/about/ en klik op

Lees meer »

Benieuwd of we wat voor je kunnen betekenen?

Copyright All Rights Reserved © 2003 – 2024